лляне масло холодного віджиму

  1. Використання в кулінарії:
  2. - - Зберігання:
  3. Хімічний склад:
  4. Загальна інформація:
  5. Інше використання:
  6. Корисно знати:

масла і жири, рослинні: лляне масло, холодного віджиму - Linum usitatissimum

© Bought from hjschneider, fotolia

масла і жири, рослинні: лляне масло, холодного віджиму - Linum usitatissimum

Натисніть на столи з поживними речовинами

Лляна олія отримують з лляного насіння - стиглих насіння льону звичайного (Linum usitatissimum). Свіже лляне масло холодного віджиму має слабовиражений смак, трохи нагадує горіховий і пахне сіном. Колір масла золотисто-жовтий.

Перекладено з "de.wikipedia.org/wiki/Leinöl": Серед натуральних джерел незамінною альфа-лінолевої кислоти лляне масло належить до небагатьох, в яких кількість омега-3 жирних кислот перевищує кількість омега-6 жирних кислот. Співвідношення лінолевої кислоти до альфа-лінолевої кислоти в лляній олії становить приблизно 1: 3 - 1: 4.

Використання в кулінарії:

Лляна олія можна додавати в салат або мюслі, або, за бажанням використовувати, в будь-якому холодній страві. Ні в якому разі не можна нагрівати лляне масло, тому що при цьому руйнуються поліненасичені жирні кислоти. Через сильну схильність до окислення набагато доцільніше використовувати цільні насіння льону замість лляної олії, див., Наприклад, Ерб-мюслі .

- - Зберігання:

Лляна олія дуже чутливо до світла. Поліненасичені жирні кислоти окислюються через короткий час і після цього масло набуває гіркий смак. Причини цього - кисень, світло і вологість. Лляна олія після відкриття потрібно зберігати в прохолодному і темному місці.

Навіть при зберіганні в холодильнику (при t = 4 ° C) через кілька днів виникає гіркий смак. Тому раціонально купувати лляне масло в маленьких пляшечках і швидко використовувати. Також можна розлити лляне масло в маленькі пляшечки з добре закручуються кришками.

Якщо масло не потрібно протягом декількох днів, то його можна зберігати в морозилці і потім знову розморозити в холодильнику. Лляна олія плавиться при температурі 16 - 20 градусів Цельсія. Оскільки масло при замерзанні не розширювати, то пляшка не лопне. Лляна олія практично не старіє, якщо воно зберігається в твердому вигляді.

Хімічний склад:

Перекладено з "de.wikipedia.org/wiki/Leinöl": У триглицеридах лляної олії містяться здебільшого (до 90% і більше) ненасичені жирні кислоти і воно має особливо велику кількість омега-3 жирної кислоти - α-лінолевої кислоти - від 45 % до 71% (крім того, воно містить приблизно 17% - 23,5% олеїнової кислоти і 12% - 24% лінолевої кислоти). Альфа-лінолева кислота в невеликій кількості (1-10%) переробляється в організмі людини також і в цінні омега-3 жирні кислоти: ейкозапентаєнову (ЕПК) і докозагексаєнову (ДГК) .

Лляна олія містить вітамін Е, приблизно 1,2 мг / 100 г альфа-токоферолу і 52 мг / 100 г гамма-токоферолу. Крім того, воно містить відносно високий (від 17 до 30 мг / 100 г) кількість токотриенол-подібного і захищає від перекисного окислення ліпідів пластохроманол-8 "

Також лляне масло містить поліфеноли і фітогормони (лінгала), які відносяться до вторинних рослинним речовинам і також надають позитивний вплив на здоров'я.

Загальна інформація:

- - Виробництво:

Лляна олія холодного віджиму отримують за допомогою пресування лляних насіння з використанням шнекового преса. Для цього лляне насіння тиснуть шнековим валом при незначному тиску пресовим циліндром. При холодному віджиманні температура масла досягає максимум 40 ° C. Перед використанням з нього видаляють зважені речовини методом відстоювання.

Оскільки лляне масло дуже швидко окислюється киснем повітря також і при холодному віджиманні, то для запобігання окислення в процесі пресування були розроблені різні способи пресування, що виключають доступ кисню. Цього можна досягти при використанні захисної атмосфери з чистого азоту або вуглекислого газу, яка не допустить контакту кисню повітря з віджимають матеріалом і маслом. В цьому випадку виходять масла високої якості, тому що при їх виробництві стежать за тим, щоб масло не попадало на світло.

У процесі пресування виникає твердий макуха з лляного насіння. Ці залишки від пресування використовуються як цінний корм для тварин переважно в зимові місяці.

Інше використання:

Завдяки високому вмісту моно- і поліненасичених жирних кислот лляне масло твердне і тому підходить для використання в якості згущувача для барвників у виготовленні масляних фарб.
Лляна олія використовують в косметології і як консервант при роботі з деревом або фарбами. Воно регенерує шкіру. Натуральні сорти мила також можуть містити лляне масло. При використанні гвоздичної масла і цитронелли льяним мило надає збудливий і освіжаючий ефект.

Корисно знати:

з Вікіпедії : Льняна олія не слід піддавати термічній обробці, яка викликає прогоркание. Внаслідок наявності в прогоркшем маслі епоксидів, кетонів і альдегідів його не слід вживати в їжу. Не можна смажити на лляній олії, оскільки ненасичені жирні кислоти, розпадаючись, утворюють канцерогенні сполуки. ...

Як правило, термін зберігання відкоркованої пляшки лляної олії в домашніх умовах не перевищує двох тижнів.

Інгредієнт з живильним таблицями

*/?>