Борова дичину

  1. Глухар звичайний
  2. рябчик
  3. Тетерів-Косач
  4. Кавказький тетерев
  5. Біла куріпка
  6. куріпка полярна
  7. вальдшнеп
  8. голуби

У цій статті мова піде про борової дичини. До її списку мисливці зазвичай відносять глухаря, рябчика, тетерука, білу і тундрову куріпок, іноді вальдшнепа. Ви дізнаєтеся про середовище проживання, звички, харчування, особливості розмноження і гніздування борової птиці, а також зможете подивитися фото з полювання на цей вид дичини.

Глухар звичайний

Глухар звичайний

Глухар - типово таежная птах. Веде осілий спосіб життя, лише зрідка, нерегулярно і недалеко відкочовує в осінньо-зимовий період. Поширений в лісовому поясі Європи, західної та середньої Сибіру (до Байкалу).

Токувати починає ще до появи перших таловин. Токуючий самець розпускає віялом хвіст, тихо клацає, скрекоче. Там, де глухарів мало, самці токують поодинці. Розпал струму збігається з інтенсивним таненням снігу в лісі. Після періоду парування у глухарів починається линька, і вони ховаються в густих і захаращених ділянках лісу.

У вихованні потомства бере участь тільки самка. Пташенята з'являються в середині червня і пізніше. У перші дні вони харчуються мурахами й іншими комахами, пізніше починають клювати рослини - зелені пагони, суцвіття, ягоди і насіння. Взимку глухарі харчуються майже виключно хвоєю.

У модринових лісах Східного Сибіру мешкає кам'яний глухар - близький родич глухаря звичайного, з яким він іноді утворює гібриди. Кам'яний глухар відрізняється від звичайного меншими розмірами, чорним дзьобом, довгим хвостом. Токует на землі (хоча часто починає співати і на дереві) і при цьому не глухне. Пісня його теж звучить інакше - без клацання і стрекотіння.

Видобуток цього птаха широко поширена в Росії і за кордоном. На на шем сайті ви можете ознайомитися з докладним оглядом способів полювання на глухаря .

рябчик

Цей вид борової птиці поширений від західного кордону СНД до узбережжя Охотського моря Цей вид борової птиці поширений від західного кордону СНД до узбережжя Охотського моря. Населяє ялинові і змішані ліси з густим підліском. Осілий птах, зрідка і нерегулярно кочує взимку. Охоче ​​селиться по долинах струмків і дрібних тайгових річок. Статева зрілість настає у віці одного року. У шлюбний період, який починається в кінці березня - початку квітня, рябчики можуть утворювати пари.

Самець весь час знаходиться поблизу насиджує самки, а потім і виводка. Зазвичай яєць не більше 10, рідко до 15. Вони блискуче-бурого кольору з рідкісними червоними цятками і штрихами, іноді без них. Самка в гнізді сидить міцно, злітає з-під самих ніг і іноді дозволяє брати себе руками. Насиджування триває близько трьох тижнів. Молоді рябчики, ледь обсохнув, залишають гніздо і разом з самкою відправляються на лісові галявини і узлісся, де в достатку знаходять корм. Перші виводки зустрічаються в середині червня. Тритижневі рябчики ночують вже на деревах, а в серпні вони вже не відрізняються від дорослих. Харчуються комахами, молюсками, ягодами, листям вільхи, берези, скльовують нирки дерев, суцвіття берези і молоді пагони. Восени виводки розпадаються. Зиму рябчики проводять парами або поодинці в тих же місцях, де гніздяться.

надзвичайно цікава полювання на рябчика за допомогою різних пищиків і манкою. Крім того, дичину добувають з мисливськими собаками - головним чином з лягаві і лайками.

Тетерів-Косач

Косач мешкає в лісовій і лісостеповій зонах Європи і Азії Косач мешкає в лісовій і лісостеповій зонах Європи і Азії. Віддає перевагу узлісся, вирубки, розріджені листяні ліси, що чергуються з полями; глухий тайги уникає. Осілий птах, лише зрідка яка вживає взимку тривалі кочівлі в пошуках місць, багатих кормом. У минулому, коли тетеруків було багато, що кочують зграї в 300-500 птахів були рідкістю навіть для європейської частини країни, зараз же їх зимові зграйки не перевищують декількох десятків.

Зимовий корм тетерева складається переважно з бруньок рослин, в першу чергу берези. Днем зграя годується на деревах, вночі зривається в сніг і там ночує. У мороз і заметіль тетерева можуть сидіти під снігом довго, до полудня, зазвичай же вилітають годуватися на світанку. Якщо вночі відлига зміниться морозом, які ночують під снігом тетерева вранці виявляються в крижаній пастці. Це одна з причин загибелі тетеруків взимку.

Навесні - в березні - з першими проталинах починаються тетерячі струму. Місце для токовищ вибирається на узліссях, серед болота. Злетілися сюди косачі «чуфикают», «бурмочуть», розпускають віялом хвіст, б'ються. Там, де тетеревів мало, вони токуют поодинці, іноді посеред поля, далеко від галявин або на деревах, які не спускаючись на землю. Розпал струмів припадає на квітень. Постійних пар тетерева не утворюють, і самці в насиживании і турботі про потомство участі не приймають. Гнізда влаштовують під кущем або невеликим деревом, недалеко від токовища і поблизу ягідників. Якщо яйця першої кладки гинуть, то самка відкладає ще 2-4 яйця. У червні - на початку липня з яєць викльовував пташенята, у яких вже через тиждень відростають пір'я на крилах. Вранці годуються на ягідниках, по гарям і нескошеної лугах і галявинах; коли дозрівають хліба, то птиці їх регулярно відвідують.

В кінці серпня і початку вересня молоді тетеруки відбиваються від самки і ведуть самостійне життя. Літній харчування тетеревів - ягоди, зерна хлібних злаків, суцвіття лісових трав, почасти комахи.

Кавказький тетерев

мешкає в альпійському поясі Головного Кавказького хребта і Малого Кавказу. Від звичайного він відрізняється меншими розмірами; у самців косиця хвоста загнуті вниз, у самок дрібніший «струменистий» малюнок на грудях. Взимку спускається з гір в високостовбурні ялицеві ліси.

Біла куріпка

Среднерусский підвид білої куріпки занесений до Червоної книги РФ) Среднерусский підвид білої куріпки занесений до Червоної книги РФ). Ареал поширення цієї птиці займає північ європейської частини, Сибір, Північний Казахстан. У тундрі гніздиться на мохових болотах і гарі, в південних частинах ареалу - по долинах річок і івняковим заростях. Взимку робить нерегулярні кочівлі, протяжність яких залежить від врожаю кормів. В альпійському поясі гір і тундрі куріпки кочують, переселяючись в більш придатні для зимівлі місця.

Ці птахи цікаві захисною зміною оперення. Взимку вони сніжно-білі, з чорним дзьобом і чорними крайніми керманичами пір'ям, влітку оперення червоно-коричневого тону. Різні поєднання червоно-бурого і білого характерні для весняного і осіннього оперення цих птахів.

Взимку зграйка куріпок тримається серед чагарникових верб і берізок, зрідка злітає на деревця і скльовує нирки. Вночі птиці забираються під сніг. Лапки їх густо опушені пір'їнками, тому птахи легко пересуваються по м'якому снігу, майже не провалюючись. Крім нирок в зимовий час куріпки харчуються пагонами і викопувати з-під снігу ягодами.

Ранньою весною, ще до таловин, самці починають токувати. Потім птиці розбиваються на пари і розміщуються по гніздовим ділянках, які пильно охороняють від інших самців. У цей час серед півників звичайні бійки.

Гніздо влаштовують в досить затишному місці і добре маскують. Важлива умова обраного місця - можливість швидкого зльоту і хороший огляд. У тундрі, де людина птахів не турбує, зустрічаються відкрито розташовані гнізда. Насиджує самка сидить дуже міцно. Насиджує тільки самка, але самець знаходиться поблизу гнізда.

Пташенята з'являються в кінці червня - початку липня (в залежності від погоди і місцевості). Ледве обсохнув, вони залишають гніздо і з обома батьками відправляються в густі чагарникові зарості, на ягідники, де і тримаються до підйому молодняку ​​на крило. Нерідко кілька сімей об'єднуються разом.

Для куріпок характерні кілька линьок: три - для самки і чотири - для самця. Біла куріпка - растительноядная птах. Пагони трав, нирки дерев, насіння рослин і ягоди складають основу її корму. Пташенята, крім того, охоче поїдають комах.

куріпка полярна

Ця куріпка середніх розмірів Ця куріпка середніх розмірів. Статура щільне, голова невелика, відносна довжина крил трохи більше, ніж у інших тетеруків птахів, хвіст порівняно короткий і злегка закруглений. Взимку пальці повністю оперені.

Куріпка полярна мешкає в арктичних і мохових тундрах, субальпійському і альпійському поясах гір і на північ проникає далі інших тетеруків птахів. Як і біла куріпка, вид цей має циркумполярна поширення, однак ареал його менш великий і має більш складну конфігурацію. Куріпка полярна мешкаєте на півночі Кольського півострова, північних частинах Уральських гір і Ямальського і Гиданський півостровів, на Таймирі і в Якутських тундрі. Далі північна межа ареалу проходить здебільшого по узбережжю матері ка, а південна межа захоплює Верхоянский хребет і Алданское нагір'я і по південних схилах Станового хребта виходить до узбережжя Охотського моря. У зазначених межах немає куріпок в низинних районах Камчатки, долинах Анадиря і Пенжіни, тундрі низин Колими і Алазеи. Куріпка полярна населяє також гірські системи Алтаю, Саян і Хамар-Дабана, зустрічається на Командорських і Курильських островах і Землі Франца-Йосипа. Цей вид живе в Північній Америці, Гренландії, Ісландії, на Шпіцбергені, в північних частинах Великобританії і Скандинавії, а Альпах і Піренеях. В межах ареалу у куріпок виділяють 26 підвидів.

Забарвлення оперення в зимовий період біла, за винятком чорних рульового пір'я (на їх кінцях - білі вершинні смужки), чорного дзьоба і темних-кігтів. Стрижні першорядних махових пір'їн також темні. У самців є так звана «вуздечка» - чорна смужка, що проходить з боків голови від кута рота через око. У самок таких смуг немає, лише у деяких особин на цих місцях зустрічаються окремі чорні пір'їнки.

Навесні самці набувають шлюбний наряд, який характеризується наявністю бурих пір'я, розкиданих по голові, шиї і плечах. У самок весняного наряду немає. Літній наряд строкатий: забарвлення здебільшого тіла формують сірі пір'я з поперечними чорними, білими і жовтими смужками, черево і крила залишаються білими.

Осінній наряд схожий на літній, але в ньому вже з'являються білі зимові пір'я. Зимова линька розтягнута, що є адаптацією птахів до проживання в ландшафтах, де безсніжні ділянки тундри чергуються з просторами, покритими снігом.

В цілому за зовнішнім виглядом куріпка полярна дуже нагадує свого родича - білу куріпку, і в польових умовах (особливо взимку) їх розрізнити непросто. Від останньої тундрянка відрізняється більш сірим забарвленням оперення в безсніжний період, темними кігтями і стрижнями першорядних махових пір'їн, наявністю «вуздечки» у самців, більш тонким і витонченим дзьобом і дещо меншими розмірами.

Куріпка полярна веде переважно наземний спосіб життя і добре пересувається як по твердому грунту, так і по пухкому снігу. Як і білі куріпки, взимку птиці при годуванні іноді злітають на дерева, проте така поведінка у тундрянок спостерігається значно рідше. Періоди кормової активності - ранок і вечір. Взимку, коли світловий день короткий і час годівлі обмежена, денний відпочинок виражений слабо.

Взимку куріпка полярна тримаються зграями, які, однак, менше за розміром, ніж у білих, і, як правило, не перевищують 60-90 особин. Найбільш же часто зустрічаються зграйки в 5-10 птахів. У місцях спільного проживання білі і куріпка полярна нерідко тримаються в одних, зграях; співвідношення видів при цьому, як правило, на користь перших. Мешкаючи в змішаних зграях, тундряная багато в чому переймають риси поведінки білих куріпок тримаються в малосвойственних їм стадіях - верболозах, стають більш обережними і при небезпеки орієнтуються на реакцію своїх більш «пильних» родичів. Самі ж по собі куріпка полярна - дуже довірливі птахи: навіть до порівняно великої зграйки їх в кожному другому випадку можна абсолютно відкрито підійти на 40-50 метрів, перш ніж вони починають проявляти ознаки занепокоєння. Поодинокі птахи ще ближче підпускають людини, і нерідко вдається наблизитися до них на 5-10 м. Якщо не робити різких рухів, птахи не злітають, а намагаються втекти.

Куріпка полярна мовчазні. Лише в період розмноження або напередодні його можна почути голос самця, що нагадує розкотисте «Кр-р-р ...». Самка видає тихі стогнуть звуки.

Улюблені місця проживання тундряная куріпок - кам'янисті тундри, що характеризуються чергуванням кам'яних розсипів і ділянок з трав'янистим, моховим, лишайниковим або розрідженим кустарничковом покровом Улюблені місця проживання тундряная куріпок - кам'янисті тундри, що характеризуються чергуванням кам'яних розсипів і ділянок з трав'янистим, моховим, лишайниковим або розрідженим кустарничковом покровом. У рівнинних тундра куріпки зазвичай тримаються по вершинах і схилах пагорбів. Заростей чагарників в безсніжний період ці птахи уникають. Взимку розподіл куріпок визначається оголеними від снігу ділянками тундри, де птахи можуть знаходити корм. У багатьох районах вони роблять откочевки з гніздовий області. У місцях зимівлі дотримуються чагарників (Вільшаник, ерніков, заростей кедрового стланика, рідше - верболозів), оскільки нирки і сережки їх складають основу харчування птахів в цей період.

Харчування тундряная куріпок в межах ареалу дуже різноманітно. У безсніжний період основу раціону складають насіння різних рослин, квіти і листя лохини, чорниці, Андромеди, цибулинки гречки живородної, ягоди, листя і стебла вороники, ягоди чорниці, брусниці і мучниці, листя дріади і різних видів верб, коробочки мохів. На півночі Далекого Сходу поряд з перерахованими кормами птахи поїдають горішки кедрового стланика. Тваринні корми в раціоні дорослих куріпок зустрічаються рідко, у пташенят - частіше, хоча і в їх харчуванні не мають такого значення, як у інших тетеруків птахів.

Куріпка полярна - моногамні. Статевозрілими птиці стають до кінця першого року життя. Навесні самець займає гніздовий ділянку, який охороняє від вторгнення інших, В першу чергу птиці займають звільнилися від снігу території. Як правило, токуют самці в ранкові та вечірні години.

Терміни гніздування визначаються географічним положенням місцевості і погодними умовами весни. Гніздо примітивно і мало чим відрізняється від гнізд інших тетеруків птахів. Зазвичай самка влаштовує гніздо на відкритому місці серед каменів або низьких чагарників, іноді - серед кочкарники; строката сіра забарвлення оперення самки робить її непомітною на тлі навколишньої місцевості. Розмір повної кладки коливається зазвичай в межах від 5 до 9 яєць, хоча в окремих випадках може бути і більше. Тривалість насиджування - 20 днів. Пташенята залишають гніздо через кілька годин після вилуплення. Одноденні пташенята важать 13-14 м Ростуть пташенята швидко і в віці 10 днів вже можуть перепурхувати, а через півтора-два місяці досягають розмірів батьків.

На більшій частині ареалу куріпка полярна здійснюють сезонні міграції. Напрямок откочевок куріпок визначається в першу чергу напрямком русел річок, по долинах яких куріпки мігрують. Повернення тундряная куріпок на місця гніздування приурочено до початку інтенсивного сніготанення.

вальдшнеп

Цей птах широко поширена по всій лісовій зоні СНД, за винятком її північної смуги Цей птах широко поширена по всій лісовій зоні СНД, за винятком її північної смуги. Зимує в Південній і Середній Азії і на півдні Європи, частково в Криму, на Кавказі. Прилітає вальдшнеп в квітні. Незабаром після прильоту починається тяга - ток вальдшнепа. Тяга починається із заходом сонця, триває до темряви і ненадовго припиняється, відновлені на світанку.

Гніздиться цей лісовий кулик в глухих і темних лісах, багатих ярами, путівцями і мокрими низинами. Харчується в основному грунтовими безхребетними (черв'яки і личинки комах), яких він витягує довгим дзьобом з м'якої землі, в меншій кількості - рослинними кормами.

Насиджує і виховує пташенят одна самка. Ледве обсохнув, пташенята можуть самостійно бігати і годуватися. У разі небезпеки самка переносить їх по повітрю, затискаючи між лапками.

Полювання на вальдшнепа особливо цікава навесні - "на весняній тязі", але видобуток цього виду борової дичини також доступна влітку і восени.

голуби

З представників цього загону найбільш часто зустрічаються у нас вяхирь витютень. Голуби поширені в епропейской частини СНД, Західного Сибіру, ​​навосток до Іртиша і В Середньої Азії. Перелітний птах. З'являється в кінці квітня травні. Незабаром після прильоту на дереві (переважно ХВОЙНОМ) будує гніздо або відшукує підходяще (порожнє) вороння, В насиживании яєць і у всіх інших турботах про пташенят беруть участь обидва батьки. Молоді пташенята абсолютно безпорадні. Дорослі птахи годують їх, відригуючи «зобное молочко». Підріс молодняк, як і дорослі особини, харчується рослинними кормами. Восени вяхирь часто вилітають годуватися на поля. Вони часто і охоче п'ють, літають на водопій в один і той же місце по кілька разів на день. Ночують вяхирь на високих деревах.

Крім вяхиря, в мисливських угіддях нашої країни зустрічаються і інші голуби - дрібніші і мають менше значення для промислу й аматорського полювання: скелястий голуб, клинтух, звичайна і кільчаста горлиці і ін.

*/?>